Lev Detela o prvencu Naj me beseda

Oddaja S knjižnega trga, Radio ARS, 13. 1. 2014, 17:30. Urednik: Vlado Motnikar.
Recenzijo o pesniškem prvencu Naj me beseda Andreje Blažič Klemenc je napisal je Lev Detela.
Besedilo je citirano iz podcasta radiotelevizije Slovenije. Tukaj povezava k poslušanju oddaje S knjižnega trga v arhivu ars.rtvslo.si. Tam kliknite na gumb za poslušanje oddaje.
Uvodna moderacija:
Andreja Blažič Klemenc je v pesniškem prvencu Naj me beseda zbrala kratke meditativne pesmi v katerih se odziva na razpoloženja in spoznanja. Zbirko je izdala Založba Fran iz Celovca, o njej pa piše Lev Detela.

Naj me beseda je nekoliko nenavaden, razprt, nedokončan naslov pesniškega prvenca Andreje Blažič Klemenc. Leta 1968 v Postojni rojena profesorica slovenskega in angleškega jezika in prevajalka je naslov zbirke odprla v čas in prostor ter k bralcu z željo, da ga ta dopolni.
Njena, na pet delov razdeljena zbirka, sestavljena iz kratkih meditativnih pesniških enot je namreč, kot se zdi, predvsem monolog in dialog z bližnikom, s prijateljem, znancem pa tudi z ljubljeno osebo. Morda si pesnica v naslovu želi, da naj jo beseda razsvetli, napolni, osreči ali spodbudi.
Fragmentarno delujoče pesniške meditacije Andreje Blažič Klemenc se od osnovnih življenjskih spoznanj razraščajo čez ponotranjeno opisovanje svojih razpoloženjskih stanj do osredotočenosti v DVA kot je naslov tretjega razdelka zbirke. Tu avtorica išče in "zlakotnjena, od obeta sanj, najdeno zgubljena" nagovarja nekoga, ki ga je zapisala z veliko začetnico.
V zadnjem razdelku BIVANJE je postavila prepoznavne koordinate, ki človeka kot družbeno bitje vključujejo v širšo skupnost povezanih ljudi. Vprašuje se, kaj nam ponuja svet in povdarja, da je pri razumevanju sveta odločilna perspektiva našega odnosa do sebe in do soljudi.
Pesniške izpovedi Andreje Blažič Klemenc so brez pike na i. Vse ostaja odprto, zastrto, nedokončano. Človeško življenje zažari v stihih kot fragment v trenutku večnosti, obkrožene, kot izvemo v zadnji pesmi zbirke, z razkošjem glasov, s samoto in bližino src, z milino poznega večera.