V barvah utripajo bližine

Knjigo V barvah utripajo bližine smo predstavili z literarnim branjem ter odprtjem razstave s sedemnajstimi sodelujočimi avtoricami in avtorji literarnih in likovnih del v sredo, 9. 12. 2015, ob 18. uri v Mestni hiši v Celovcu. Prisrčen in topel dogodek odslej greje ustvarjalke in ustvarjalce, založnika pa izziva k novim podvigom.


Na fotografiji iz leve: Franc Merkač, Andreja Peklaj, Jano Milkovič, Jana Kolarič, Magda Cej, Nina Novak Oiseau, Andreja Blažič Klemenc, Marta Frei, Tatjana Mijatović, Marija Artiček, Kaja Urh, Barbara Demšar, Urša Zupančič, Polona Kitak, Lučka Palir Mavrič, Radoslav Palir, Zoran Rožič. Foto: Nadja MerkačNa celovški predstavitvi knjige V barvah utripajo bližine smo se zbrali predvsem avtorice in avtorji literarnih in likovnih del. Prišli smo iz Utika pri Vodicah, Kamnika, Ljubljane, Šmihela pod Nanosom, Rakitnika pri Postojni, Sinje Gorice, Radenc, Gorice pri Slivnici, Kranja, Škofje Loke, Novega mesta, Žegarja, Šentjurja pri Celju, Dobje vasi pri Ravnah na Koroškem in Celovca.Urednika, Andreja Blažič Klemenc in Franc Merkač, sta obrazložila nastanek knjige od natečaja do izbora besedil.
Sledilo je branje kratkih odlomkov iz knjige.
Jana Kolarič iz Ljubljane je prebrala cikel 7 sonetov Barve tvoje bližineUrša Zupančič iz Novega mesta je prebrala pesem Spati skupaj.Lučka Palir Mavrič iz Šentjurja pri Celju je prebrala pesem Praviš.Polona Kitak iz Žegarja je prebrala pesem Pomladna.Edgar Hättich in Anneliese Merkač Hauser sta nam s glasbo popestrila večer.Nina Novak Oiseau iz Ljubljane je recitirala pesem Gnezdo.Andreja Blažič Klemenc iz Rakitnika je prebrala poetično enoto iz sklopa Kot kometi smo.Franc Merkač iz Celovca je prebral pesem Je dan.Andreja Peklaj iz Utika pri Vodicah je prebrala pesem Ni prostora in ni časa.Jano Milkovič iz Kamnika je prebral pesem Barve, ki živijo, so moje oči.Radoslav Palir iz Šentjurja pri Celju je prebral pesem Sprijaznjen z minljivostjo.Po branju in skupinski sliki smo se podali nazaj v galerijo in si ogledali originalne slike in fotografije iz knjige. K svojim slikam so spregovorili Marta Frei iz Sinje Gorice, Barbara Demšar iz Škofje Loke, Andreja Peklaj iz Utika pri Vodicah, Polona Kitak iz Žegarja, Marija Artiček iz Gorice pri Slivnici, Magda Cej iz Šmihela pri Nanosu, Tatjana Mijatović iz Radenc, Jano Milkovič iz Kamnika in Zoran Rožič iz Dobje vasi ter Franc Merkač iz Celovca.Slika Franca Merkača in slika Marte FreiSlike Biserke KomacSliki Barbare DemšarTri fotografije Andreje Peklaj, slika Irene Jeras Dimovska in slika Polone KitakSlika Kaje Urh in risbe Marije PrelogSlika Marije Artiček, slika Franca Merkača, dve sliki Magde Cej ter slika Franca MerkačaDve sliki Špele Kotnik, slika Tatjane Mijatović, slika Barbare Demšar in dve sliki Janota Milkoviča.Sliki Zorana RožičaZgibanka o knjigi (pdf)