Pesniški prvenec Andreje Blažič Klemenc "Naj me beseda" presenetil Postojnčane

V četrtek, 20. marca 2014, je potekala v Notranjskem muzeju Postojna izredno dobro obiskana predstavitev pesniškega prvenca Naj me beseda Andreje Blažič Klemenc iz Rakitnika. Kulturni dogodek je vodila Tanja Jakomin Kocjančič in odprla tudi spremljajočo razstavo likovnih del Magde Cej iz Šmihela pod Nanosom in Franca Merkača iz Celovca - oba sta vključena v opremo Andrejine pesniške zbirke. Kitaristi postojnske glasbene šole so poskrbeli še za glasbeni užitek večera.


Predstavitev prvenca Andreje Blažič Klemenc v Notranjskem muzeju Postojna, 20. 3. 2014

V dvorani Notranjskega muzeja Postojna je zmanjkalo stolov in tako so nekateri kar stoje prisluhnili poeziji Andreje Blažič Klemenc, ki je kot profesorica slovenskega in angleškega jezika ter kot književna prevajalka tudi poklicno povezana z besedo. Ob subtilni in pomenljivi moderaciji je Tanja Jakomin Kocjančič vpletla v pogovor tudi slikarko Magdo Cej, ki je prispevala sliko za naslovnico zbirke, kot tudi založnika Franca Merkača.
Andreja Blažič Klemenc je v pogovoru z moderatorko spregovorila o svojem literarnem ustvarjanju in prebrala pred domačim občinstvom nekaj odlomkov iz svojega prvenca.

moja beseda je kratka
je dosanjana sanja,
je ubesedenje tvoje-mojega Tu.
je plod in seme iskanja,
hrepenenje,
presežnost strahu


Na odpravo po poti iskanja do uvida sveta, odbleska spoznanja, iskre hrepenenja, do Sle življenja se avtorica odpravi v razkošju miru in samote nemega večera. Besedi, ki se v pesnitvi Beseda kalejdoskopsko poraja v mnogoterih oblikah, načinih in odsevih, avtorica v svojem prvencu Naj me beseda zaupa dialog z bralcem in s seboj:

naj me beseda sestavi
nocoj naj bova cel svet,
svoja enost,
izpolnjen tih planet,
da se z dnem odprem,
podam v sveta svet


Andreja Blažič Klemenc s subtilnim stilističnim posegom, ko ob koncih pronicljivih poetičnih enot ne postavlja pik in se vrstijo začetki z malimi črkami, poudarja nekončnost povedanega. Od začudenja ob rojstvu do začudenja nad prenehanjem pulziranja življenja nas avtorica z zaupanjem v izrazno moč besede vodi po nemarkiranih poteh, neizmerjenih bivanjskih pojavnostih, hrepenečih bližinah, polnosti življenja, topih odmikanjih in samosti naposled v svet vedrine, do sija svetlobe dneva.

vsaka beseda lahko zraste v pesem.
njena kal vznikne iz srca globin,
samo rad jo moraš imeti,
še preden se zgane,
in si močno želeti,
da njen dobri sij
predrami bližnjih srčno moč
in razsvetli njih očiOd leve: Magda Cej, Andreja Blažič Klemenc, Tanja Jakomin Kocjančič, Franc Merkač.

Po predstavitvi knjige je ob veselem druženju, prigrizku in degustaciji izzvenel literarni, glasbeni in likovni kulturni dogodek. Nasmejana avtorica je napisala posvetilo v knjigo prenekateremu obiskovalcu prireditve.

Radio94 je v posebnem prispevku povabil na prireditev.
Studio Proteus Postojna je poročal v ponedeljek, 24. marca 2014, na lokalni televiziji o predstavitvi pesniške zbirke Andreje Blažič Klemenc v Notranjskem muzeju Postojna. Filmski prispevek je pripravila urednica Alenka Furlan Čadež in si ga lahko ogledate s klikom na sliko.
.
Zahvala velja Notranskemu muzeju Postojna in Zavodu znanje za vso podporo in lepo sodelovanje pri pripravah in razdeljevanju vabil, ki so jih mnogi prevzemali na spletnih straneh, tako tudi občina in Mešani pevski zbor Postojna - avtorica namreč že dolga leta poje pri zboru.
Razstava ostane na ogled še do 3. maja 2014. Tudi pesniški prvenec Andreje Blažič Klemenc je možno kupiti v času razstave v muzeju.
Foto: Ladislao Torresan